Néhány hete zajlott le Németország legnagyobb élelmiszer által okozott tömeges megbetegedési hulláma. 11.000-en betegedtek meg a járványban, főként óvodások és iskolások. Azóta kiderült, hogy a megbetegedéseket nagy valószínűséggel Kínából származó, szennyezett fagyasztott eper okozta.
A Bild Am Sonntag vasárnapi cikkében arra keresi a választ, miért van szükség a kínai import fagyasztott eperre.
Mint oly sok mindenből, eperből is Kína exportálja a legtöbbet, a világ minden tájára. De, mint ahogyan ez más kínai termékek esetében is előfordul, a minőség gyenge a minőségellenőrzés lazasága és alapvető hiányosságai miatt. A Kínából exportált élelmiszerek minőségéért a CIQ nevezetű hatóság felel, ők vizsgálják és minősítik az egyes szállítmányokat. Ezek a vizsgálatok többnyire felületesek és a bevizsgált minták sem mindig egyeznek a szállítmány tartalmával.
A német hatóságok által a járványért felelősnek tartott eperszállítmány 44 tengeren töltött nap után, július végén érkezett meg a hamburgi kikötőbe. Bár még nem állítható 100%-os biztonsággal, hogy ez a szállítmány okozta a megbetegedéseket, mivel semmilyen kórokozót nem sikerült azonosítani rajta, de az mindenképpen mellette szól, hogy mind a 11.000 beteg evett belőle. A hatóságok már korábban szorgalmazták az alaposabb, hatékonyabb minőségvizsgálatokat.
A fő kérdés ezek után, miért kell egyáltalán az epret Kínából importálni? A hamburgi fogyasztóvédők vizsgálata szerint a költséghatékonyság játszik ebben főszerepet. Az óvodai/iskolai étkezések nagyjából 1,5-3 euroba kerülnek étkezésenként, és sok szülő egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy többet fizessen..
Magánvélemény: Ez mifelénk is így van..
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése